Pəhriz zamanı ürək sağlamlığı üçün bunları yeyin

Pəhriz zamanı ürək sağlamlığı üçün bunları yeyin
2412 dəfə oxunub
  • A-
  • A
  • A+

Elmi araşdırmalara görə, bitki əsaslı pəhriz ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Bu cür qidalanma xolesterin səviyyələrini aşağı salaraq, infarkt riskini azaldır.

Axşam.az xəbər verir ki, ürək-damar xəstəlikləri dünyada bir nömrəli ölüm səbəbi olmaqda davam edir. Ona görə də bu xəstəliklərə qarşı sağlam həyat tərzi vacibdir.

Antioksidantlarla zəngin qidalar ürək üçün çox faydalıdır. Antioksidant maddələrə A, E, C vitamini daxildir və bunlar xüsusilə tərəvəz, meyvə, göyərti və qoz-fındıqda boldur. Bu antioksidanlar bitkiləri günəş enerjisinin zərərli təsirlərindən qoruyur və insan sağlamlığı üçün də faydalıdır. Ümumilikdə, antioksidantlarla zəngin qida və içkilərə kivi, limon, zoğal, yerkökü, ispanaq, brokoli, sarımsaq, kətan toxumu, Brüssel kələmi, nar, çiyələk, böyürtkən, portağal, qırmızı kələm, qoz, fındıq, yaşıl çay, pomidor, bibər daxildir.

Pəhriz zamanı qida rasionunuza omeqa-3 daxil etməyi unutmayın. Çünki yağ turşuları ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Omeqa-3 yağ turşuları ritm pozğunluqlarını tənzimləyir, aterosklerozu azaldır, qanın axıcılığını artırır, damarların daxili səthini əhatə edən endotel adlanan təbəqənin funksiyalarını tənzimləyir, xolesterin və trigliserid səviyyələrini azaldır. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidalar balıq (somon, siyənək, hamsi, sardina, skumbriya, skumbriya), yumurta, yaşıl tərəvəzlər, qoz və kətan toxumlarıdır. Qoz həm antioksidantlar, həm də Omeqa-3 yağ turşuları baxımından zəngin bir qidadır və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı əhəmiyyətli qoruma vasitəsidir.

Pəhriz zamanı konservləşdirilmiş qidalar qadağandır. Bu cür qidalar həm də ürək üçün zərərlidir.

Şəkər, fruktoza, un, duz, doymuş yağlar (tam yağlı ət, sucuq, salam, kolbasa, pastrami, toyuq və hinduşka dərisi, laxtalanmış qaymaq, qaymaq, mayonez və yağlı souslar) ürək-damar sağlamlığına son dərəcə zərərli qidalardır.